Contacteer mij

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over, en de meest voorkomende problemen met LCD beeldschermen. Bij een defect beeldscherm kunt u zelf al een eerste diagnose stellen van de oorzaak van het mankement, door simpel naar het beeld te kijken. U kunt zo al tamelijk goed bepalen met welke soort reparatie u rekening dient te houden: vervanging van de LCD-inverter, van het beeldscherm, van de videokaart of misschien zelfs van het hele moederbord.

 1. Probleem 1: Het beeld blijft halverwege hangen
 2. Probleem 2: Alle beelden hebben een rode gloed
 3. Probleem 3: Het beeld blijft heel erg donker
 4. Probleem 4: Er komen alleen maar gekleurde verticale strepen in beeld
 5. Probleem 5: Er lopen enkele gekleurde verticale lijntjes door het beeld
 6. Probleem 6: Er komen allemaal dezelfde, gelijkmatig verdeelde verticale lijnen in beeld
 7. Probleem 7: Het beeld vertoont rode vlekken
 8. Probleem 8: Eerst werkt het beeld gedeeltelijk, daarna met strepen, daarna vervaagt het weer
 9. Probleem 9: Alle kleuren zijn omgedraaid
 10. Probleem 10: Er staat een brede witte verticale band in beeld
 11. Probleem 11: Een klein deel van het scherm werkt goed, het overgrote deel niet
 12. Probleem 12: De laptop toont steeds blauwe 'Windows shut down' schermen?
 13. Probleem 13: Er staat een wit puntje in het beeldscherm dat niet weggaat. Wat is dat?
 14. Probleem 14: De laptop heeft last van ghosting. Is hier iets aan doen?


Probleem 1: Het beeld blijft halverwege hangen

Het beeld blijft halverwege 'hangen': bijvoorbeeld de bovenste helft is juist, terwijl de onderste helft nog een 'oud' scherm vertoont. Als u druk uitoefent op de randen rond het beeldscherm kan het zijn dat het probleem verdwijnt.
 

defect LCD beeldscherm: beeld blijft halverwege hangen

Oplossing: Hoogstwaarschijnlijk is de LCD kabel defect. Vervang deze kabel en het beeld is weer 100% in orde. In sommige gevallen is de oorzaak ernstiger en dient het gehele beeldscherm te worden vervangen.


Probleem 2: Alle beelden hebben een rode gloed

De laptop functioneert naar behoren, maar alle beelden op het scherm hebben een rode gloed. Bovendien kan het in zulke gevallen gebeuren dat de backlight-verlichting na een tijdje ook uitvalt en er helemaal geen beeld meer is.
 

defect LCD beeldscherm: rode gloed

Oplossing: Sluit een externe monitor aan op de laptop; deze zal waarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is het LCD beeldscherm zelf defect; de LCD-inverter is immers niet verantwoordelijk voor de kleurenweergave. Vervang het beeldscherm en alle kleuren komen weer in beeld.Probleem 3: Het beeld blijft heel erg donker

Het beeld blijft, direct vanaf opstarten, heel erg donker, misschien nauwelijks nog zichtbaar. Met een zaklamp erop schijnen maakt het beeld duidelijker zichtbaar. De laptop functioneert verder wel naar behoren.
 

defect LCD beeldscherm: beeld blijft donker


Oplossing: . In zulke gevallen is het meestal de inverter die 'op' is of de backlight verlichting in het scherm zelf. Of de oorzaak is een kabelbreuk in de LCD-inverterkabel. Het kan namelijk zijn dat het beeldscherm dit gedrag alleen op bepaalde standen dit probleem vertoont. Check de kabels aan beide zijden van het inverterprintplaatje om een beter contact te maken. Als hierdoor het probleem niet verdwijnt is het waarschijnlijk te wijten aan de inverter zelf. Sluit een externe monitor aan op de laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is de LCD inverter defect. Vervanging van deze inverter maakt het beeld weer kristalhelder.
In zeldzame gevallen kan de sluitschakelaar van de laptop blijven 'hangen' wanneer de laptop wordt opengeklapt. Normaal gesproken schakelt deze schakelaar de backlight verlichting uit wanneer het scherm wordt dichtgeklapt om stroom te besparen. Meestal is het een kunststof knopje dat zich dichtbij de scharnierpunten bevindt. Tik een paar keer op dit pennetje om te checken of de backlight wel aanschakelt.Probleem 4: Er komen alleen maar gekleurde verticale strepen in beeld

U krijgt dit beeld na opstarten van de laptop: een aantal verticale lijnen die van kleur veranderen zonder enig patroon. Als u wat druk uitoefent op het scherm, verandert het patroon en er kunnen dan ook horizontale lijnen optreden in het midden van het scherm.

defect LCD beeldscherm: verticale strependefect beeldscherm: verticale balken en horizontale strepen


Oplossing: Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is er geen andere optie dan het scherm te vervangen.
Wanneer u zo'n weergave krijgt bij een nieuw beeldscherm dan is uw LCD Data-aansluiting (LVDS) niet compatibel. Dit betekent dat het scherm incompatibel is en er een ander scherm moet worden geïnstalleerd.Probleem 5: Er lopen enkele gekleurde verticale lijntjes door het beeld

Dit voorbeeld komt vaak voor: op een dag wordt de laptop aangezet en er verschijnen één of enkele verschillende gekleurde verticale haarlijnen in beeld. Wanneer u het scherm beweegt kunnen sommige lijnen verdwijnen of er komen er juist meer bij.
 

defect LCD beeldscherm: rode gloed

Oplossing: Na aansluiting van een externe monitor zal blijken dat deze wèl goed werkt. Ook bij dit probleem is vervanging van het LCD beeldscherm de enige oplossing.Probleem 6: Er komen allemaal dezelfde, gelijkmatig verdeelde verticale lijnen in beeld

Het beeldscherm vertoont identieke verticale lijnen over het gehele scherm, zodra u het scherm inschakelt. Soms zijn deze lijnen blauw, soms rood of wit en soms worden ze breder.
 

defect LCD beeldscherm: rode verticale lijnen


Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor blijkt dat dezelfde lijnen zich hier ook voordoen. De oorzaak ligt daarom hoogstwaarschijnlijk bij een slechte videokaart. In dit geval zou dat een falend videogeheugen kunnen zijn. In veel laptops is de videokaart geïntegreerd in het moederbord; vervanging daarvan wordt dan een kostbare, zo niet onmogelijke zaak. Sommige laptops (bijvoorbeeld Fujitsu-Siemens, Dell en game-laptops) hebben wel een separate videokaart; dan kunt u alleen deze module laten vervangen.Probleem 7: Het beeld vertoont rode vlekken

Bij het aanzetten van het scherm verschijnen deze rode vlekken. Bij het aansluiten van een externe monitor zult u dit probleem niet aantreffen. Toch is dit probleem niet te wijten aan het scherm, maar aan een defect tussen het moederbord en de onboard video of video connector.
 

defect LCD beeldscherm: rode vlekken

Oplossing: In dit geval is vervanging van het moederbord de enige oplossing.Probleem 8: Eerst werkt het beeld gedeeltelijk, daarna met strepen, daarna vervaagt het weer

In dit geval werkt het linkerdeel van het scherm nog goed, maar is het rechterdeel geheel wit. Bij druk uitoefenen op het scherm verschijnen er verticale lijnen en na een poosje wordt het beeld beter, weliswaar met nog horizontale lijnen door het beeld, om vervolgens weer te gaan vervagen.

defect LCD beeldscherm: alleen linkerdeel werktdefect LCD beeldscherm: horizontale lijnen

Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor is het beeld wèl goed. Vervanging van het LCD scherm zal dit probleem oplossen.Probleem 9: Alle kleuren zijn omgedraaid

Na het opstarten vertoont het beeld geïnverteerde kleuren: waar een achtergrond zwart hoort te zijn is ie grijswit, wat blauw hoort te zijn is oranje, wat rood hoort te zijn is groen enzovoorts.
 

defect LCD beeldscherm: geïnverteerde kleuren

Oplossing: Vervanging van het LCD beeldscherm is de enige oplossing.Probleem 10: Er staat een brede witte verticale band in beeld

Er loopt een brede witte verticale band door het beeld, direct vanaf het inschakelen.
 

defect LCD beeldscherm: witte band

Oplossing: Vervanging van het LCD beeldscherm is de enige oplossing.Probleem 11: Een klein deel van het scherm werkt goed, het overgrote deel niet

Alleen de linkerzijde van het beeldscherm werkt goed.
 

defect LCD beeldscherm: klein deel werkt

Oplossing: In zo'n geval is er geen andere mogelijkheid dan vervanging van het LCD beeldscherm.Probleem 12: Ik krijg steeds blauwe 'Windows shut down' schermen?

Wanneer u steeds wordt geconfronteerd met zulke blauwe schermen (het zogenaamde 'Blue screen of death'), waarin Windows aankondigt uit te schakelen, is dit geen probleem van uw beeldscherm. Dit is een algemener hardware- of Windowsprobleem.
 

blauwe schermen (blue screen of death): virus of geheugentekort

Oplossing: Dit probleem kan veel oorzaken hebben, zoals een gebrek aan geheugen, een computervirus of een processorfout. Als deze fout regelmatig voorkomt kan u best een afspraak maken om de computer te laten nakijken.Probleem 13: Er staat een wit puntje in het beeldscherm dat niet weggaat. Wat is dat?

Waarschijnlijk komt dit probleem door een kapotte pixel. Het komt jammer genoeg nog steeds voor dat een TFT-scherm één of meerdere defecte (sub)pixels bevat. TFT schermen hebben duizenden pixels: op een 1024x768 monitor zijn er drie subpixels voor elke pixel, wat optelt tot bijna 2,4 miljoen subpixels. Het is dus aannemelijk dat sommige hiervan niet helemaal goed functioneren.
Een luie pixel is een niet-functionerende pixel en dan gaat het om één van de drie subpixels in Rood, Groen of Blauw. Een luie sub-pixel is een pixel die altijd 'aan' staat. Dit wordt meestal veroorzaakt door een transistor die geen voeding krijgt, en daardoor continu licht door de RGB-laag laat op dat punt. Dit betekent dat deze pixel vastzit op de kleur rood, blauw of groen en niet verandert wanneer een afbeelding moet worden vertoond. De pixel zal de kleur niet meer correct weergeven zodra de inbreng van die kapotte subpixel nodig is. Meestal vallen deze pixels op bij een wit of een zwart vlak, want de kleur blijft 'hangen'. Zulke pixels kunnen alleen bij sommige toepassingen opdoemen of er gewoon permanent zijn.
Er circuleren op het internet diverse 'pixelmassage'-methoden om luie pixels weer te activeren, bijvoorbeeld door het scherm langdurig snel van kleur te laten veranderen met een speciaal filmpje of door fysiek zachtjes over het scherm te wrijven, maar deze methoden zijn niet onomstreden. Luie pixels kunnen ook vanzelf weer verdwijnen, al kan die tijdspanne variëren van enkele dagen tot jaren.
Pas op het moment dat de transistors van alle drie de subpixels (R, G en B) niet meer functioneren is de hele pixel dood; dit wordt dan een witte dode pixel; alle licht wordt immers door de RGB-laag doorgelaten en de pixel blijft continu 'aan' Een zwarte dode pixel wordt veroorzaakt door een transistor in de transparante elektrode-laag, die permanent 'aan' blijft staan. Continu stuurt de transistor een lading door het vloeibare kristalmateriaal, zodat het licht nooit door de RGB laag heenkomt. In een dode pixel staan alle drie subpixels dus continu 'uit' , waardoor de pixel permanent zwart blijft. Dode pixels kunnen resulteren uit fabrieksfouten zoals luie pixels, of een niet-werkende transistor, zodat de pixel niet gevoed wordt. Dode pixels zijn sowieso niet te reactiveren.
Bij alle schermvervangingen geven we u een garantie vanaf drie dode of luie pixels. Constateert u binnen 14 dagen na de vervanging drie (3) dode of luie pixels op u nieuwe LCD-scherm, dan vervangen we dit beeldscherm gratis.Probleem 14: De laptop heeft last van ghosting. Is hier iets aan doen?


Nee, hier kunt u eigenlijk niets aan doen; het is inherent aan het beeldscherm. Ghosting treedt op bij snelle bewegingen op het scherm. Bijvoorbeeld wordt tijdens een voetbalwedstrijd de bal telkens een stukje 'uitgesmeerd'.  De oorzaak ligt bij de pixels die niet snel genoeg van kleur veranderen. De pixels blijven te lang op één kleur staan, terwijl ze dienen te wijzigen in een andere kleur. Hun omschakeltijd (response time, uitgedrukt in milliseconden) is niet snel genoeg. Bij normaal kantoorgebruik zoals internet en tekstverwerking is dit niet of nauwelijks merkbaar. Pas wanneer de beelden elkaar snel opvolgen wordt het storend. Een beeldscherm met een responsetijd van meer dan 25 milliseconden (Ms) is niet geschikt om actiefilms of games op te bekijken. 
Bij elke omschakeltijd hoort een aantal frames per seconde (FPS) dat de TFT kan weergeven voordat er ghosting optreedt: De FPS kunt u als volgt berekenen: 1000 gedeeld door totale response tijd (up en down). Een scherm met minimaal 40 FPS (en dus 25Ms) is aan te raden voor films en games. 
Pas op: een 'snel' TFT-beeldscherm met bijvoorbeeld 20Ms responsetijd levert een FPS op van 50. Maar zo'n scherm kan best méér dan 50 Fps weergeven, maar dit is niet meer waarneembaar voor het menselijke oog (mits de omschakeltijd minder is dan 25Ms). Het beste is om zelf het beeldscherm uit te proberen, want het ene scherm is gewoon gevoeliger voor ghosting dan het andere.

Naar boven

Waar Computerhersteller mee kan helpen

 • Voor laptop:
  • gebarsten scherm
  • defect toetsenbord
  • batterij die niet meer oplaadt
  • uitbreiden geheugen
  • problemen met de koeling
  • opstarten duurt lang
  • laptop is traag
  • laptop maakt lawaai
  • vervangen van harde schijf
  • updaten Windows
  • ...
 • Voor desktop:
  • uitbreiden geheugen
  • trage computer
  • updaten Windows
  • vervangen harde schijf/ssd
  • vervangen koeling
  • vervangen videokaart
  • ...
facebook_page_plugin

Betalen kan met Payconiq!

Betalen kan met Payconiq

Contacteer mij

 
Bezoek enkel op afspraak!
Computerhersteller.be
Bruno Verschaeren
Klaverstraat 7
2400 Mol, België
Ondernemingsnummer: 0883.374.842